Jabłka - dary natury


Na początku było… jabłko – religijny symbol grzechu i pokusy, po który sięgnęła biblijna Ewa. Symbol kobieciej płodności i dostatku, często pojawiający się również w mitologii greckiej, rzymskiej, a nawet celtyckiej. Owoc towarzyszący ludzkości niemalże od zarania dziejów. Znany na całym świecie, szczególnie doceniany przez Polaków.

Jabłko to doskonała przekąska jako surowy owoc, a także wszechstronny surowiec kulinarny. Któż z nas potrafiłby się oprzeć pachnącej, domowej szarlotce, kaczce nadziewanej chrupiącymi jabłkami lub nie zechciałby skosztować cydru? Można śmiało powiedzieć, że obok dostojnych bocianów, jabłka są naszym dobrem narodowym i to właśnie my – Polacy – mamy najlepsze jabłka na świecie. Jesteśmy także największym eksporterem jabłek.

Dietetycy zalecają zjedzenie dwóch jabłek dziennie. Rano – dla urody i wieczorem – dla zdrowia. Jabłka najlepiej jeść koniecznie ze skórką, gdyż to w niej zawarte są witaminy iminerały. Zagłębianie się w zbawienne korzyści wynikające z jedzenia jabłek potrafią przyprawić o zawrót głowy. Bez wątpienia są to jedne z najzdrowszych owoców. Mało tego, jabłka są tanie i cechuje je różnorodność odmian, w której każdy wybierze swoje ulubione.


Dlaczego warto jeść jabłka?


    DLA ZDROWIA:
  • Doskonałe dla dzieci, kobiet w ciąży i karmiących piersią, a także osób starszych
  • Mają działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, a nawet przeciwbólowe
  • Źródło witamin, minerałów, przeciwutleniaczy i polifenoli
  • Bogate źródło witamin z grupy B, wapnia, potasu, żelaza
  • Wzmacniają układ odpornościowy, dzięki witaminie C
  • Zalecane do spożycia osobom chorującym na cukrzycę
  • Usprawniają proces trawienia. Zawierają błonnik
  • Chronią przed zachorowaniem na nowotwory
  • Zmniejszają ryzyko zawału i miażdżycy
  • Oczyszczają organizm z toksyn
  • Obniżają cholesterol
    DLA URODY:
  • Są niskokaloryczne (około 49 kcal/100g) – doskonałe podczas diety
  • Zapobiegają starzeniu, jabłko to symbol wiecznej młodości
  • Poprawiają koloryt skóry, wzmacniają włosy i paznokcie
  • Pomagają utrzymać w dobrym stanie zęby i dziąsła




Dobroczynne działanie jabłek można wymieniać w nieskończoność. Cóż począć jednak, kiedy mimo wszystko, nie przepadamy za tymi owocami? Doskonałą alternatywą dla chrupania są soki z jabłek. Najlepsze oczywiście soki NFC, tłoczone z całych jabłek, które zawierają wszelkie witaminy, minerały i składniki odżywcze, występujące w ich formach pierwotnych. Soki klarowane, z koncentratu nie posiadają tylu właściwości. Minimum jedno jabłko dziennie lub szklanka soku tłoczonego daje gwarancję zdrowia i urody!